Tratarea în Norvegia

Alegerea medicului

Persoanele care are au statut de rezident în Norvegia au dreptul să se înregistreze la instiuțiile de îngrijire a sanătății și de a alege un medic de familie, indiferent de locatie. Este important ca medicul să aibă un post vacant pentru dumneavoastră. În conformitate cu legislația norvegiană, instituțiile medicale nu poate înregistra direct pacientul. Chiar dacă ați fost confirmat printr-o scrisoare unui anumit medic, puteți alege în continuare independent un medic, dar de maxim două ori pe an.


Schimbarea sau alegerea unui medic se poate face în două moduri:

  • sunați la numărul 810 59 500 și fiți pregătit să dictați numărul de identitate norvegian.
  • pe Internet la  www.helfo.no ​​→ Fastlegeordningen , utilizând codurile PIN de pe pagina www.skatteetaten.no Selvbetjening ​​Bestill PIN-koder  Bestill brev med PIN-koder.

Este recomandat să veniți personal la medic mereu. Însă, în caz de urgențe puteți apela la Legevakt. 


Copiii mai mici de 16 ani au dreptul la același medic de familie ca și părinții sau tutorii lor, dar ei pot alege de asemenea un medic de familie diferit de părinții lor.


Responsabilitatea medicilor de familie

Un medic de familie este responsabil pentru fișa pacientului și pentru istoricul medical, precum și pentru utilizarea medicamentelor de către pacient.


Medicul de familie în Norvegia are o arie de tratament mai largă decât echivalentul medicului de familie din România. Medicul generalist tratează boli interne și ginecologice (ciuperci, infectii), poate identifica depresia, poate inspecta probleme legate de inimă, plămâni, iar apoi trimite la specialiști. În timpul sarcinii, femeile vor vizita de asemenea medicul de familie. Spitalul acceptă pacienți doar în cazuri de boală acută sau eveniment hemoragic. În cazul în care o situație de urgență necesită ginecologia puteți apela la clinici private (de exemplu, "Volvat"), dar serviciile lor sunt costisitoare.


Nu este nevoie de o trimitere de la medicul de familie pentru toate tipurile de specialiști.  Un kiropractician (specialist în ceea ce privește spatele și nervii și/sau mușchii) de exemplu poate fi contactat direct. 


O vizită la medic

Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră dacă:

  • Aveți nevoie de un sfat sau de îngrijire de specialitate. Medicul va evalua dacă aveți nevoie de un specialist sau de un spital.
  • Sunteți gravidă. Veți fi informată asupra măsurilor care urmează să fie aplicate și controlate de către dumneavoastră în timpul sarcinii, dacă doriți. În Norvegia este foarte important să se facă o consultație în timp de 18 săptămâni care va fi determina termenul de sarcină.
  • Sunteți însărcinată și doriți un avort. Medicul dumneavoastră vă va trimite la spital.
  • Aveți probleme psihologice sau treceți printr-o momente dificile în viață.

Inregistrarea la un medic de familie ar trebui să fie făcută prealabil prin telefon, sau prin mesaj text, în cazul în care acest serviciu este disponibil. Majoritatea birourilor medicale sunt deschise de la 08.00 - 15.00 de luni până vineri. Dacă sunteți grav bolnav, trebuie să vă înregistrați pentru lista de urgențe . Dacă sunteți programat și nu ajungeți la ora programată, va trebui în continuare să plătiți pentru programarea făcută.


Când ați ajuns la medic, luați un bon de ordine (dacă există) și așteptați până când sunt invitați personal. Dacă doriți să vedeți imediat un medic, mergeți la recepție. Dacă nu vorbiți norvegiană, dar stăpâniți engleza întrebați în prealabil dacă medicul este de acord cu utilizarea englezei. Dacă nu sunteți confortabil cu limba engleză, puteți solicita ajutorul unui interpret. cu câteva zile înainte de examenul medical. Personalul medical ar trebui să caute un interpret, dacă este necesar.

Dacă medicul dumneavoastră este în vacanță, medicul de gardă al spitalului vă va oferi asistența necesară în cazul în care aveți nevoie. 

Vaccinare

Dacă doriți să vă vaccinați, vaccinarea se face numai pe bază de prescripție medicală de la un medic de familie. Va trebui să plătiți pentru vaccinul administrat. Pentru persoanele cu boli cronice, vaccinul este gratuit.

Medicul de gardă (Legevakt)

În caz de urgență, cum ar fi traumatisme sau fracturi osoase, sau în cazul în care aveți nevoie de ajutor medical de la medicul dumneavoastră în afara orelor de lucru, vă puteți adresa unui medic de gardă Legevakt. Nu este nevoie să vă înregistrați, dar se poate să așteptați câteva ore pentru a primi asistență. Dacă starea dumneavoastră de sănătate este severă, veți fi redirecționat la spital. Asistența medicală spitalicească pentru toate tipurile de asigurări sociale este gratuită.


Admiterea la spital

De obicei, trimiterea la spital se face de către un medic sau de centre locale de sănătate ("den kommunale legevakt). În caz de vătămare gravă sau formă severă a bolii se poate merge direct la spital sau chema ambulanța. Tratamentul în spitalele publice este gratuită.


În Norvegia există spitale publice și private. Spitalele publice și clinicile private au semnat un acord de cooperare. Așadar pacienții pot fi operati în clinici private, în cazul în care operația va costa la fel ca într-un spital public, dar toate acestea se vor face mai rapid și mai bine.


În cazul în care operația este desemnat unui spital de stat, aveți dreptul să alegeți spitalul dar nu și medicul. 


În cazul unui accident puteți apela:

  • Transportul medical în regim de taxi la numărul 05515.  Pentru mai multe informații, consultați website-ul www.pasientreiser.no
  • Medicul de gardă (Legevakt), al cărui număr de telefon depinde de municipalitatea dumneavoastră, în Oslo puteți apela la numărul 22 93 22 93.
  • Ambulanța la numărul 113, este un serviciu gratuit însă este foarte probabil faptul că o să așteptați sosirea echipajului.