Taxe


Persoanele fizice înregistrate ca rezidenți ai Norvegiei trebuie să plătească impozite pentru veniturile și activele personale. Dacă locuiți în Norvegia mai mult de 183 de zile în 12 luni sau mai mult de 270 zile în 36 de luni, atunci trebuie să plătiți taxe. 


Venitul care îți este taxat în Norvegia poate fi taxabil și în România. Touși, există un tratat între România și Norvegia pentru evitarea acestei duble impozitări. Astfel, dacă lucrați în Norvegia, trebuie întotdeauna să plătiți taxe în Norvegia. 


Angajatorul deduce impozitul din salariul dumneavoastră înainte de a vă plăti. Prezentați cardul de impozitare angajatorului, cât mai aproape de momentul în care l-ați primit iar un contabil va aloca rata de impozitare. În cazul în care cardul de impozitare nu este prezentat, angajatorul este obligat să vă deducă 50% din venit ca impozit. În acest caz, excesul de impozit plătit va fi rambursat în următorul an la recalculare. Este extrem de important să aveți toate foile de salariu de la angajator deoarce vor constitui principala dovadă că ați plătit impozitele.


Sistemului de impozitare norvegian este de tip progresiv. Acest lucru înseamnă că cu cât salariul dumneavoastră este mai mare cu atât va crește rata de impozitare. Totuși, dacă aveți un credit la bancă, locuiți departe de serviciu, sau aveți copii, beneficiați de deduceri ale acestui procent de taxare. Scutirea de impozit se aplică și pentru primii doi ani de muncă în Norvegia, caz în care trebuie să aplicați pentru o deducere de 10% din venitul dumneavoastră brut, deducere care poate fi maxim 40,000 NOK.


Returnarea taxelor

Puteți obține o returnare a taxelor, prin completarea formularului de declarație fiscală până la data de 30 aprilie în varianta pe hârtie și până la 31 mai electronic. 

Declarația de venit poate fi completată pe hârtie sau on-line . Dacă vă decideți să completați o declarație fiscală on-line, PIN-ul necesar accesării electronice va fi transmis prin poștă în termen de o săptămână. Adresa dvs. de rezidență ar trebui să se potrivească cu adresa la care sunteți înregistrat la poliție sau SUA . Codul PIN se comandă la skateetaten aici sau intrând la www.skatteetaten.no Selvbetjening Bestill PIN-koder Bestill brev med PIN -koder.


Dacă ați primit o înștiințare care atestă că ați plătit prea puține taxe, puteți să evitați plata dobânzilor adiționale corespunzătoare taxelor restante, dacă plătiți până la data de 31 mai. Este important să știți că dacă schimbați venitul sau sumele deduse corespunzătoare returnării taxelor, suma totală a taxelor se va schimba. 


Pentru mai multe informații, a se vedea www.skatteetaten.no , www.taxnorway.no