În străinătate

Certificat European de Sănătate

Dacă plecați din Norvegia în țările Comunității Economice Europene trebuie să vă faceți un certificat de sănătate. În caz de accident sau boală gravă, cheltuielile medicale vor fi acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din Norvegia. Certificatul european poate fi comandat astfel:

  • Pagina de internet www.helfo.no ​​→ Europeiska helsetrygdkort   Klikk her for å bestille Europeisk helsetrygdkort,
  • Apelând la numărul de telefon 815 70 030.

Cardul va sosi în căsuța poștală cu care sunteți înregistrat la registrul populației după 10 de zile de la plasarea comenzii. Dacă obtineți cardului înainte de a pleca în străinătate și necesitați asistență medicală, vă rugăm să contactați reprezentanții HELFO la numărul de telefon + 47 33 51 22 80 sau prin fax la + 47 33 51 22 89. Personalul HELFO va trimite o formă corespunzătoare certificatului instituției la care sunteți tratat.


Cardul acoperă doar cheltuielile medicale efectuate în cazul unui accident sau a unei boli subite.


Dacă vreți să călătoriți în afara țărilor din Comunitatea Economică Europeană trebuie să încheiați o asigurare de călătorie reiseforsikring. Pur și simplu alegeți una dintre companiile de asigurare și comdanați o asigurare de călătorie.


Pentru mai multe informații, a se vedea www.helfo.no ​​.


Tratamentul în România sau în străinătate

Dacă aveți probleme de sănătate și primiți ajutor de la NAV, dar nu beneficiați de o atenție medicală adecvată în Norvegia, puteți sa vă duceți la tratament în România. Înainte însă, trebuie să completați un chestionar de la NAV privind ajutorul de boală de care ați beneficiat și asistența medicală pe care doriți să o primiți în străinătate. Conform legii norvegiene, persoanele care primesc ajutoare de boală nu pot merge în străinătate. Așadar se poate să vi se ceară returnarea ajutoarelor. Relocarea în străinătate pentru tratament medical se face numai cu permisiunea NAV și cu aprobarea medicului. Medicul trebuie să dovedească faptul că sănătatea dumneavoastră nu se va deteriora în timpul călătoriei. 


În România veți plăti cheltuielile medicale în calitate de persoană care trăiește în străinătate. De aceea este recomandat să aveți acoperită o asigurare de sănătate în România.